WK baanwielrennen 2024 in Ballerup: Wat kan Lotte Kopecky?
Twee maanden na de Olympische Spelen van Parijs is het WK baanwielrennen 2024 (16-20 oktober) in Ballerup, in Denemarken, het eerstvolgende grote toernooi voor de pistiers. De liefhebbers voor de baan zullen een beetje balen, want een aantal grote namen zijn niet van de partij. Bijvoorbeeld Matthew Richardson, die ontbreekt vanwege zijn veel besproken nationaliteitswissel. WielerFlits blikt vooruit!
Laatste editie
De wereldkampioenschappen baanwielrennen werden vorig jaar, als onderdeel van het vierjaarlijkse Super-WK, gehouden in Glasgow. In de velodroom die is vernoemd naar sprintlegende Sir Chris Hoy, eindigde Nederland met vier keer goud als tweede in de medaillespiegel, achter gastland Groot-Brittannië dat vijf gouden medailles overhield aan het WK baan van 2023.
De Nederlandse mannensprintploeg zorgde voor de eerste gouden medaille; later sleepten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland ook de titels binnen op de individuele sprint en de Kilometer. Tot slot zorgden Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip voor een heerlijke overwinning in de koppelkoers. Een nog altijd maar 21-jarige Maike van der Duin zorgde voor de andere medaille: ze reed naar zilver in de scratch race.
Ook België ging niet met lege handen weg uit Glasgow. Lotte Kopecky had een belangrijk aandeel in het Belgische succes met goud in de afvalkoers en de puntenkoers, en brons in het omnium. Na het WK baan reed Kopecky overigens ook nog naar de regenboogtrui in de wegwedstrijd! Verder sprintte Tuur Dens naar een bronzen plak in de scratch en verzekerde Fabio Van den Bossche zich van het brons in de puntenkoers.
De wielerbaan
Na 2002 en 2010 is dit de derde keer dat het WK wordt gehouden in Ballerup, vijftien kilometer ten westen van Kopenhagen. Het is de twaalfde keer dat het WK in Denemarken plaatsvindt. Verder is de Ballerup Super Arena de thuisbasis van de Deense baanrenners en jaarlijks het strijdtoneel voor de Driedaagse van Kopenhagen en de Nytårsstævne (letterlijk vertaald de Nieuwjaarsbijeenkomst): een koppelkoers over de klassieke afstand van 100 kilometer.
Baanonderdelen
Sinds de toevoeging van de afvalkoers als los onderdeel drie jaar geleden staan tijdens het WK op de baan 22 onderdelen op het programma. Zowel voor de mannen als de vrouwen gaat het om de korte nummers teamsprint, individuele sprint, Keirin en kilometer/500 meter tijdrit, en om de duuronderdelen omnium (die bestaat uit vier koersen: een scratch race, een temporace, een afvalkoers en een puntenkoers), koppelkoers, ploegenachtervolging, individuele achtervolging, puntenkoers, afvalkoers en scratch.
Laatste keer 500 meter tijdrit
Dit WK is het laatste grote kampioenschap voordat enkele relevante wijzigingen worden doorgevoerd. Per 1 januari 2025 wordt op diverse onderdelen de afstand bij de vrouwen gelijkgetrokken met de mannen: de individuele achtervolging gaat van drie naar vier kilometer en de 500m tijdrit wordt de Kilometer. De scratch bij de mannen wordt dan weer teruggeschroefd van vijftien naar tien kilometer – op die afstand reden de vrouwen al. De laatste verandering is in het omnium: daar rijden de vrouwen de temporace per 2025 over dezelfde afstand als de mannen, namelijk tien kilometer.
Sprint
Harrie Lavreysen kroonde zich twee maanden geleden tot succesvolste Nederlandse sporter op de Olympische Zomerspelen ooit. Met zijn titels in de teamsprint, sprint en Keirin bracht hij zijn totaal op vijf gouden olympische medailles en daarmee ging hij zwemster Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, ruiter Charles Pahud de Mortanges en atlete Fanny Blankers-Koen voorbij. Op het WK van 2024 is Lavreysen, die al dertien keer wereldkampioen werd, weer van de partij. ‘Harrie’s hattrick’ op de Spelen kan weleens een vierklapper worden op het WK, want naast de teamsprint, de individuele sprint en de Keirin gaat hij de uitdaging aan op de Kilometer.
Lavreysen werd al wel Nederlands kampioen op het loodzware nummer, maar maakte van het binnenhalen van een grote internationale prijs op dit onderdeel nooit eerder een serieus doel. Door mee te doen aan de Kilometer komt hij wel op het jachtterrein van Jeffrey Hoogland. De 31-jarige specialist werd op dit onderdeel al vier keer wereldkampioen en is sinds 31 oktober 2023 hierin de houder van het wereldrecord. Net als Lavreysen komt Hoogland ook in actie op de individuele sprint en de Keirin. Bovendien gaan ze samen met Roy van den Berg op voor een nieuwe titel op de teamsprint. De mannenploeg wordt gecompleteerd door het 23-jarige talent Tijmen van Loon.
Als we kijken naar de concurrentie, ontbreekt de misschien wel grootste tegenstander van Lavreysen en co; Matthew Richardson maakte na de Spelen de overstap van de Australische ploeg naar Groot-Brittannië en kan daardoor niet meedoen. Bij de Britten is ook Jack Carlin, die op de Spelen Hoogland bijna van zijn fiets reed, er niet bij. Daarmee kunnen we wel zeggen dat de Britten op de sprintonderdelen met een B-ploeg aan de start staan. Ook de Australiërs reizen met een afgezwakte formatie af naar Denemarken nu Richardson niet langer deel uitmaakt van de ploeg en ook Matthew Glaetzer er niet bij is.
De concurrentie van de Nederlanders moet nu vooral worden gezocht bij de Fransen Rayan Helal en Sébastien Vigier, de Israëlische reus Mikhail Yakovlev, de Colombiaan Kevin Quintero, die vorig jaar verrassend de Keirin won, de Trinidadiaan Nicholas Paul, de Australiër Leigh Hoffman, de Japanner Kaiya Ota en de ervaren Pool Mateusz Rudyk.
Ook de Nederlandse vrouwen trekken vol ambitie naar het WK na sterke prestaties op de Spelen, met als hoogtepunt de zilveren medaille van Hetty van de Wouw op de Keirin. De vrouwensprintploeg wordt gevormd door Van de Wouw, Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en de 22-jarige Kimberly Kalee. Van de Wouw en Van der Peet nemen ook de individuele sprint en Keirin voor hun rekening. Lamberink en Kalee doen tevens de 500 meter tijdrit.
Op de startlijst voor het WK ontbreekt ook bij de vrouwen een aantal grote namen. Zo is olympisch Keirin- en sprintkampioene Ellesse Andrews er niet bij in Ballerup. Ook het Duitse supertrio Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze ontbreekt. De Nederlandse vrouwen krijgen wel te maken met het jonge Britse sprintwonder Emma Finucane, Finucane’s landgenote Sophie Capewell, de Française Mathilde Gros, de Colombiaanse Martha Bayona en de Japanse Mina Sato. Ook de Chinese vrouwen zijn altijd een factor om rekening mee te houden op de grote toernooien.
Duur
Voor Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip ging een jaar geleden een droom in vervulling met het winnen van de regenboogtrui in de koppelkoers. Havik mag gaan proberen om zijn titel te verdedigen, maar doet dat niet aan de zijde van Van Schip. Na de Spelen van Parijs wil duurbondscoach Nick Stöpler de start van deze nieuwe cyclus gebruiken om meer te rouleren op de onderdelen, dus is Havik gekoppeld aan Vincent Hoppezak. De 25-jarige renner haalde in 2021 al eens het podium op het WK toen hij brons pakte in de puntenkoers. Behalve de koppelkoers rijdt hij ook de scratch. Verder is Jan-Willem van Schip de Nederlandse troef in de afvalkoers, verdedigt Philip Heijnen de nationale eer in de puntenkoers en betwist EK-revelatie Yanne Dorenbos het omnium.
In de Nederlandse vrouwenselectie ontbreekt Maike van der Duin, die rust krijgt na een intens jaar waarin ze haar vader verloor, maar ook een bronzen olympische medaille pakte in de koppelkoers met Lisa van Belle. Van Belle maakt een moeilijke tijd door na het overlijden van haar broer Bas eind september, maar het lijkt erop dat zij er wel bij is in Ballerup. Het nog altijd pas 20-jarige talent staat op de startlijst voor de afvalkoers en de koppelkoers, waarin zij een duo vormt met Marit Raaijmakers. Raaijmakers rijdt ook de puntenkoers.
Lorena Wiebes is de opmerkelijkste naam in de Nederlandse delegatie. Voor de 25-jarige wegtopper kent de baan – ze werd immers al meermaals Nederlands kampioen op de baan – weliswaar weinig geheimen meer, maar nu krijgt ze de kans om ook internationaal ervaring op te doen. We zien haar in actie op de scratch. Ook Mischa Bredewold had het WK willen rijden, maar Nederland had niet genoeg punten om haar in te kunnen zetten op de individuele achtervolging.
België, dat na het WK afscheid neemt van bondscoach Kenny De Ketele, reist met alleen duurrenners af naar Denemarken. Veel ogen zijn ongetwijfeld gericht op Fabio Van den Bossche na zijn bronzen olympische medaille in het omnium. De 24-jarige renner haalde in zijn nog jonge carrière ook al drie keer een bronzen WK-medaille: in 2022 in de koppelkoers aan de zijde van Lindsay De Vylder, en in 2022 en 2023 in de puntenkoers.
Ook De Vylder is erbij in Ballerup, net als Jules Hesters, Noah Vandenbranden en Thibaut Bernard. Lotte Kopecky is de grote naam in de Belgische vrouwenselectie. De 28-jarige wielerster werd al twee keer wereldkampioen in zowel de koppelkoers, de puntenkoers als de afvalkoers en gaat, ondanks een lelijke val in de Simac Ladies Tour, in Ballerup op jacht naar nieuwe titels.
Op de Deense wielerbaan wordt ze in de Belgische box omringd door vijf jonge ploeggenotes, onder wie Katrijn De Clercq (22) en Hélène Hesters (19): op de Spelen van Parijs werden zij voor de leeuwen gegooid in de koppelkoers, maar ondanks hun leeftijd reden ze naar een knappe tiende plaats in een veld met vijftien teams. Een ander jonkie, Lani Wittevrongel (20), verraste in januari door op het EK naar de zilveren medaille te sprinten in de scratch. Febe Jooris (20) en Marith Vanhove (21) vervolledigen de ploeg.
De Deense renners willen zich ongetwijfeld laten zien voor het thuispubliek, en hebben daar ook de kwaliteiten voor. Op het deelnemersformulier zien we de namen van onder anderen Niklas Larsen en Michael Mørkøv, die aan het einde van dit jaar zijn fiets aan de wilgen hangt na een indrukwekkende carrière op zowel de baan als de weg. Bij de vrouwen komen de ervaren Amalie Dideriksen en Julie Leth in actie.
De Britten trekken met een grote, sterke duurploeg naar Denemarken met onder anderen Daniel Bigham, Ethan Hayter, Mark Stewart, Joshua Tarling en Oliver Wood bij de mannen. Bij de vrouwen is Katie Archibald terug in de nationale selectie, nadat zij door een ongelukkige val in de tuin de Olympische Spelen in Parijs moest missen. Ook kunnen de Britten op de duurnummers bij de vrouwen beschikken over onder anderen Megan Barker en Neah Evans.
Ook de Italianen reizen met een sterke delegatie af naar Ballerup. Bij de mannen komen onder meer Simone Consonni, Elia Viviani en Jonathan Milan in actie. Filippo Ganna is er niet bij: de Italiaanse tempobeul, die al zeven wereldtitels en een olympische titel op de baan verzamelde, zette onlangs met de Gran Piemonte een punt achter zijn seizoen. Chiara Consonni, Letizia Paternoster en Martina Fidanza zijn de belangrijkste namen bij de vrouwen.
Bij Frankrijk moet voormalig Brit Oscar Nilsson-Julien de kar trekken bij de mannen bij afwezigheid van Benjamin Thomas, terwijl Thomas Boudat een punt heeft gezet achter zijn carrière. Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar Victoire Berteau, Marion Borras en Valentine Fortin. In de Duitse mannenselectie zijn Roger Kluge en Tim Torn Teutenberg de meest in het oog springende namen, terwijl we in de vrouwenploeg de namen van Franziska Brauße, Lisa Klein en Mieke Kröger zien staan.
Nieuw-Zeeland heeft maar een kleine selectie opgegeven voor het WK in Ballerup, maar daarbij staat wel de naam van Ally Wollaston. Het jonge toptalent maakte afgelopen zomer deel uit van de ploeg die zilver haalde op de ploegenachtervolging. Zelf reed ze naar brons op het omnium. Aaron Gate is er niet bij in Denemarken. Australië moet het vooral hebben van de kwaliteiten van Georgia Baker en Alexandra Manly. In de Canadese selectie is Dylan Bibic het boegbeeld. Voor Noorwegen is Anita Stenberg een renster om altijd rekening mee te houden.
Bij Portugal ontbreekt Iúri Leitão, maar reist de tweeling Ivo en Rui Oliveira wél af naar Denemarken. Bij de vrouwen kunnen de Portugezen rekenen op de kwaliteiten van Maria Martins. Bij Spanje zien we onder anderen duurspecialist Sebastián Mora in actie. Bij de Verenigde Staten zijn Jennifer Valente en Chloé Dygert de belangrijkste namen in de selectie.
TV
Het WK baanwielrennen 2024 in Ballerup is live te zien via Eurosport, Sporza en de NOS. Kijk in onze tv-gids voor de actuele uitzendtijden!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.