Women’s Tour trekt prijzengeld gelijk aan Tour of Britain voor mannen
De Women’s Tour verdeelt vanaf dit jaar evenveel prijzengeld als de Tour of Britain bij de mannen. Dat maakte de organisatie bekend tijdens de presentatie voor het parcours. Hoofdsponsor OVO Energy is mede verantwoordelijk voor deze grote stap.
Alle premies worden gelijkgetrokken, die van elke ritwinnaar maar ook die van elke truidrager. Het totale prijzengeld voor de vijfdaagse bedraagt vanaf dit jaar 90.000 euro. Dat was afgelopen seizoen nog 35.000 euro, wat betekent dat de prijzenpot groeit met meer dan 250%.
“Onze aankondiging is een zinvolle stap in de richting van gendergelijkheid in het fietsen en we zijn trots om onze rol te spelen bij de ondersteuning van de ontwikkeling van vrouwensport”, zegt Chris Houghton, CEO van OVO Energy. Zijn energiebedrijf blijft de komende twee jaren hoofdsponsor van de Women’s World Tour-koers.
Koersdirecteur Mick Bennett is verheugd met de grote betrokkenheid van OVO Energy. “Hun passie en steun voor het evenement zullen de ontwikkeling van de sport en de Women’s Tour verder verbeteren”, zegt Bennett. Het parcours dat hij presenteerde gaat voor het eerst in de vijfjarige geschiedenis over de Engelse landsgrenzen. Wales ontvangt de Women’s Tour voor de slotrit, die finisht in Conwy, North Wales. Vorig jaar ging de eindwinst naar Katarzyna Niewiadoma.
OVO Energy Women’s Tour 2018 – Rittenschema
Woensdag 13 juni – Etappe 1: Framlingham – Southwold
Donderdag 14 juni – Etappe 2: Rushden – Daventry
Vrijdag 15 juni – Etappe 3: Atherstone – Royal Leamington Spa
Zaterdag 16 juni – Etappe 4: Wychavon District – Worcester
Zondag 17 juni – Etappe 5: Dolgellau – Colwyn Bay
Ik vind het soms zo krom dat alles koste wat kost gelijk moet worden getrokken.
Bij de grandslams in het tennis bijv. Mannen en vrouwen krijgen evenveel prijzengeld, maar de mannen spelen best-of-5, en de vrouwen best-of-3. Waarom dan evenveel prijzengeld?
Iemand die op ons werk halve dagen werkt krijgt ook niet evenveel betaald als iemand die volle dagen werkt..
Symboolpolitiek.
De 'genders' of in normale taal geslachten, zijn natuurlijk op alleen al biologisch vlak niet gelijk, maar we leven in een verlichte maatschappij van op papier vrijheid, gelijkheid, broederschap. Voor gelijkheid worden de andere twee echter opgeofferd. Vrijheden zijn er onterecht veel te veel in de ogen van opiniemakers, en broederschap als woord moet verboden worden, het liefst vervangen door medemensschap.
Ik vind het verder een hele goede ontwikkeling, dit trekt het vrouwen wielrennen naar een hoger niveau. Alleen maar goed.
Vind het trouwens opzuch niet slecht, maar het is gewoon niet realistisch op het moment (maar mogelijk.een stap naar de toekomst?)
Eigenlijk mogen ze best meer verdienen omdat ze drie/vier uur lang strijd leveren waar de mannen soms maar een klein kwartiertje en het gemiddelde elkaar nauwelijks ontloopt, daarnaast moeten ze op tijd zijn voor de kinderen waar de mannen nog lang na kunnen bomen, terecht dus.
Waarom worden topamateurs niet betaald zoals profs? Ze zijn fysiek zwakker, maar ze doen even hard hun best. Waarom wordt niet in alle sporten hetzelfde salaris uitgekeerd? Waarom zou een kreupele geen professionele marathonloper mogen worden, als hij zo hard traint als hij kan? Sport is echter altijd zoals het echte leven geweest; hard werken loont, en hoe harder hoe beter. Het publiek wil de uitblinkers zien, geen participatiemedailles.
Uiteraard is het aan de organisaties van evenementen om zelf te bepalen hoe zij de atleten op waarde schatten en belonen.
De kwestie is dat het prijzengeld voor vrouwen gekoppeld is aan dat van mannen, dat mannen al dan niet harder fietsen of trainen is niet van zulk groot belang. In plaats van een onafhankelijke wedstrijd voor vrouwen met eigen sponsoring, wordt nu een groot deel van het algemene budget gealloceerd naar een secundaire wedstrijd. Nogmaals, eigen keus van de organisatie, maar niet een die ik zou maken.
Ik ben het helemaal met je eens. Goede analyse in je eerste bericht.
Wel belachelijk dat er nog steeds geen Olympische Spelen worden georganiseerd voor mensen met motivatieproblemen.