Wout van Aert blikt terug op zijn Tour: “Ik voel me eindelijk weer renner”
Foto: Cor Vos
vrijdag 19 juli 2024 om 10:37

Wout van Aert blikt terug op zijn Tour: “Ik voel me eindelijk weer renner”

Wout van Aert was een aantal keer dichtbij etappewinst in de Tour – denk aan zijn dichtste ereplaatsen na Jasper Philipsen en Biniam Girmay, of zijn derde plek in de openingsrit naar Rimini – maar een rit winnen zat er deze keer niet in. Toch klinkt Van Aert in een interview bij Sporza allesbehalve ontevreden.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Veel heeft te maken met de instelling waarmee de negenvoudige ritwinnaar aan de start kwam. Lang kwam hij niet eens in de plannen van Visma | Lease a Bike voor, maar na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen herpakte Van Aert zich sneller dan verwacht. Via de Ronde van Noorwegen, een hoogtestage en het BK stoomde hij zich toch op tijd klaar.

“Dwars door Vlaanderen was natuurlijk een zware dag in dit jaar. Een dag die veel veranderd heeft”, zei Van Aert, die daar een stevige schouderblessure opliep. “Maar in deze Tour ben ik eindelijk weer renner. Gewoon weer je stempel kunnen drukken en met een plan starten, dat zorgt er wel voor dat je die val kan vergeten. Die brengt ook niet echt nog een naar gevoel naar boven.”

Het werd een atypische Tour voor Van Aert. “Ik ervaar wat minder stress dan het in het verleden soms geweest is. De jacht op de groene trui mag je bijvoorbeeld niet onderschatten. Nu sta ik een stuk verderaf van de aandacht. Ik ben nog niet aan het podium moeten passeren. Op dat vlak beleef ik een veel rustigere Tour. En door mijn inactiviteit heb ik leren appreciëren hoe leuk het is om gewoon te koersen en om er weer bij te horen. Misschien maakt mij dat wel rustig.”

Van Aert benadrukt wel dat deze Tour geen eindpunt voor hem is. “Ik zou nog beter willen zijn, maar dat wil ik altijd. Misschien ben ik op weg naar de vorm van mijn leven. Wie weet is die zelfs wel dichterbij dan ik zelf denk. Maar je kan dit absoluut niet vergelijken met mijn benen uit de Tour van 2022. Ik kijk nu uit naar de Olympische Spelen. Ik rijd mijn beste tijdritten als ik uit een grote ronde kom. In de wegrit ben ik ook veel meer underdog dan anders.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.