Wout van Aert met vraagtekens voor de Tour: “Sta met de slechtste vorm ooit aan de start”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 29 juni 2024 om 07:15

Wout van Aert met vraagtekens voor de Tour: “Sta met de slechtste vorm ooit aan de start”

Interview De laatste maanden hield het de gemoederen flink bezig. Zijn Wout van Aert en Jonas Vingegaard fit genoeg om te starten in de Tour de France. Dat antwoord was ‘ja’, want beiden zijn in Florence voor het Grand Départ. Nu is de vraag of ze beiden in topvorm zijn. “Ik ben vooral blij dat ik er weer ben, net in de grootste koers van het jaar”, zegt Wout van Aert daarover in de persconferentie voorafgaand aan de Tour.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Merijn Zeeman strooide onlangs al met complimenten voor de Deen en de Belg, omdat het geen 1-2-3’tje was dat ze de start überhaupt zouden halen. “Iedereen weet wat voor een zwaar jaar het voor me geweest is”, vertelt Van Aert. “Het is ook moeilijk voor mij om de juiste verwachtingen uit te spreken. Wat wel zeker is: ik sta hier in de slechtste vorm aan de start van alle Tours die ik al gereden heb, dus dat geeft me een beetje een vreemd gevoel. Uiteraard is de vorm goed genoeg, we hebben keihard gewerkt de laatste maanden om op dit niveau te komen.”

Toch vindt de tienvoudig (!) ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk het moeilijk om zichzelf in te schatten. “De vorm is niet hetgeen waaraan ik gewend ben. Het is echt afwachten en zien wat dit niveau waard gaat zijn in de Tour. Maar ik kan hoe dan ook van waarde zijn voor mijn ploeg Visma | Lease a Bike. Waarschijnlijk wel meer tijdens de vlakkere ritten, maar als de benen verbeteren mogelijk ook – als dat nodig blijkt te zijn – op de zwaardere dagen. Dat is ook nodig om kansen voor mezelf te vinden, laat dat duidelijk zijn.”

foto: Cor Vos

Olympische Spelen
Aanvankelijk zou Van Aert de Tour helemaal niet rijden. In aanloop naar de Olympische Spelen zou hij de Giro d’Italia ter voorbereiding doen. Een zware valpartij in Dwars Door Vlaanderen strooide roet in het eten. “De Spelen zijn een groot doel voor mij, zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Ik geloof dat door de omstandigheden naar aanleiding van mijn valpartij in het voorjaar, het rijden van de Tour de beste beslissing is met het oog op de Spelen. Maar uiteraard ook om hier te koersen. Dit is geen wedstrijd waarin je jezelf kunt voorbereiden op andere doelen.”

Met zijn huidige vorm is het echter wel Van Aerts verwachting dat hij beter en beter gaat zijn naarmate de koers vordert. “Hopelijk komen we gezond en wel aan in Nice, na een mooie Tour met de ploeg. Daarna zal ik heel snel de omschakeling moeten maken naar de Spelen. Ik ben in ieder geval trots op mezelf met het werk dat ik geleverd heb de laatste twee maanden, om terug te keren op dit niveau. Het was een dunne balans tussen revalideren en goed trainen. Maar hoe en of ik mezelf in de Tour kan laten zien, is moeilijk te voorspellen.”

Sprinten of niet?
Of hij zich zelf mengen in de massasprints, laat de Belg wel in het midden. “Ik hoop competitief te zijn, of dat nu in de sprints of andere ritten is. Afgelopen weekend heb ik ook geprobeerd me te sprinten tijdens het Belgisch kampioenschap op de weg, maar dat werkte niet goed. Je moet echt in topvorm zijn wil je jezelf daarin mengen. Met een mooi maar zwaar openingsweekend, weet ik gelijk wat mogelijk is en vooral ook wat niet mogelijk is.” In 2022 bracht Van Aert de groene puntentrui nog naar Parijs.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.