Wout van Aert vindt straf voor blokkade AG2R Decathlon onterecht: “Toegestaan om naast elkaar te rijden”
foto: Cor Vos
donderdag 29 augustus 2024 om 16:34

Wout van Aert vindt straf voor blokkade AG2R Decathlon onterecht: “Toegestaan om naast elkaar te rijden”

De wedstrijdjury van de Vuelta a España deelde tijdens de elfde etappe gele kaarten uit aan vier leden van AG2R Decathlon. Victor Lafay, Bruno Armirail, Geoffrey Bouchard en ploegleider Cyril Dessel kregen deze straf omdat het team de weg had geblokkeerd, waarna Richard Carapaz ten val kwam. Maar Wout van Aert vindt niet dat de ploeggenoten van rodetruidrager Ben O’Connor iets fout deden. Dat zei hij voor de start van de twaalfde etappe tegen Het Laatste Nieuws.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In de elfde etappe bleef het lange tijd aanvallen regenen, totdat Decathlon AG2R het op 92 kilometer van de streep welletjes vond. De Franse formatie legde het spreekwoordelijke blok op het peloton, zoals dat wel vaker gedaan wordt. Alleen deden ze dat wel erg agressief. Ze probeerden de weg voor nieuwe aanvallers te blokkeren, maar toen Richard Carapaz zich er nog voorbij wilde wringen, probeerde een AG2R-renner dat abrupt te verhinderen. De voormalige olympische kampioen kwam daarbij ten val.

De jury besloot daarop de renners van AG2R te straffen. De reden voor de straf is volgens het juryrapport ‘de obstructie door een renner, om de beweging van een andere renner of voertuig te voorkomen of te vertragen’, waarmee duidelijk naar dit incident werd verwezen.

Van Aert: “Volgens mij was het gewoon een ongeluk”
Van Aert vond de actie van AG2R wél reglementair. “Het was een smalle baan”, keek hij bij HLN terug op het incident. “Als een team tevreden is met een ontsnapping en ze zitten met een aantal renners voorin, dan is het toegestaan om naast mekaar te rijden. Volgens mij was het gewoon een ongeluk, die valpartij van Carapaz. Hij ging van de weg af, maar toen hij er weer op wou crashte hij. Het is pas fout als je echt bewust in iemand z’n weg gaat rijden om die renner tegen te houden. Naast elkaar rijden is deel van wielrennen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.