Wout van Aert ‘supertrots’ op bronzen medaille: “Bevestiging dat de Tour me goed heeft gedaan”
Foto: Cor Vos
zaterdag 27 juli 2024 om 19:35

Wout van Aert ‘supertrots’ op bronzen medaille: “Bevestiging dat de Tour me goed heeft gedaan”

Wout van Aert was een gelukkig man na afloop van de individuele tijdrit op de Olympische Spelen in Parijs. De Belg greep de bronzen medaille, en gezien zijn niet zo perfecte voorbereiding kon Van Aert daar wel mee leven.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Een discussiepunt vooraf waren de volle wielen waar Van Aert – als enige van het hele peloton – mee aan de start kwam. “Ik denk dat ik maar een paar seconden sneller ben dan Tarling. Die kunnen we toeschrijven aan de volle wielen”, lachte Van Aert voor de camera van Sporza. “Bijgevolg ook aan mijn trainer Mathieu Heijboer.”

“Het hield weinig risico in om met die volle wielen rond te rijden. Ik heb het voldoende getest en had honderd procent vertrouwen dat het een goede keuze was. Ik heb me er altijd comfortabel op gevoeld. We hadden berekend dat het 17 watt voordeel kon opleveren. Wat aanzienlijk is; als je weet dat helmen, sokken en dat soort dingen maar een paar watt scheelt. Dan was dit een grote winst.”

Van Aert maakte nog een andere opvallende keuze. “Ik had bewust gekozen om geen tussentijden door te krijgen. Ik wilde alles geven en achteraf kijken hoe het geweest was. Ik voelde en zag aan mijn waardes dat het voor het eerst sinds lang was dat ik macht had in een tijdrit en kon blijven duwen. Tot de laatste vijf kilometer zat ik perfect in het ritme. Daarna ben ik toch stilletjes gestorven richting finish. Net genoeg om de medaille binnen te halen. Ik ben supertrots. Het is bijzonder om zo aan de Spelen te beginnen.”

Nu kan de ex-winnaar van Milaan-San Remo met een goed gevoel naar de wegrit van volgende week toeleven. “Vandaag is de bevestiging dat ik in vorm ben, dat de Tour mij goed heeft gedaan. Dat is een vertrouwensboost richting volgende week. Ik zal het niet nalaten om het goud daar na te jagen. Ik heb er afgelopen winter echt van gedroomd om een medaille te halen in de tijdrit. Het is misschien ‘maar’ brons, maar ik denk dat er weinigen dat kunnen zeggen om zowel in de weg- als tijdrit een medaille te nemen.”

Van Aert kende wel een atypische voorbereiding, met last minute ook nog de Tour de France op zijn planning. “Er zijn veel momenten geweest dat ik me niet kon voorbereiden zoals ik wilde op vandaag. Dat het dan toch gelukt is, doet me heel veel deugd. De val in Dwars door Vlaanderen heb ik intussen een plaats kunnen geven. Alleen, ik had me hier graag twee maanden specifiek op gericht. Door die val is dat niet gelukt en heb ik een andere voorbereiding heb gekend. Daardoor had ik meer twijfels over de conditie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.