Wout van Aert: “UCI heeft nog werk, maar VS-trip is niét zinloos”
foto: PhotoPress.be
dinsdag 2 oktober 2018 om 17:10

Wout van Aert: “UCI heeft nog werk, maar VS-trip is niét zinloos”

Toen WielerFlits aankondigde dat ik dit seizoen columnist voor de website zou worden, werd me ook gevraagd om af en toe een lezersvraag te beantwoorden. De voorbije weken zag ik twee keer hetzelfde item voorbijkomen: Waarom blijf ik voorstander om te gaan crossen in de Verenigde Staten? Leuk topic om dieper op in te gaan, vind ik.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Het was het laatste puntje in de analyse, gisteren. ‘UCI, bezin u over de VS-trip.’ Wel, ik ben en blijf  overtuigd voorstander van die eenmalige oversteek per seizoen. ‘Eerst de sport in Europa verder uitbreiden’, hoor ik vaak als argument. Waarom? Natuurlijk moet het veldrijden ook in Europa verder gepromoot worden, maar kan dat niet gelijklopend? Waarom moet het stap voor stap? Het is toch niet de schuld van de Amerikanen dat er daar wel beleving is rond het veldrijden? En die is er wel degelijk, hoor. Dat in Iowa City – in vergelijking met Waterloo – amper toeschouwers rond het parcours waren, klopt overigens niet. Foto’s kunnen al eens bedriegen. Naar mijn gevoel was de opkomst meer dan behoorlijk, net als het enthousiasme van de fans.

Maar vergelijk een wereldbeker in Iowa niet met een wedstrijd op de Koppenberg. In de Verenigde Staten worden vóór de profs een aantal amateurwedstrijden verreden. Al die deelnemers verspreiden zich nadien over het parcours om met bewondering voor de profs te supporteren. Alleen staan ze niet in dichte drommen aan een biertent zoals in België, maar staan ze verspreid over het hele parcours.

Bogense
Nee, vergelijk Iowa City en Waterloo dan met andere wereldbekermanches in Europa. Ik herinner me wedstrijden als Pilzen (Tsjechië) of Bogense (Denemarken), vorig jaar nog. Denk je dat daar duizenden toeschouwers ons staan toe te juichen? Echt niet. Kijk, toen ik in Iowa City het hotel binnenkwam, sprak een toevallige voorbijganger mij aan. ‘Are you here for the Jingle Cross?’ Ook op andere locaties in de buurt werd over gepraat. Ik bedoel maar, in Iowa was wel degelijk een pak inwoners op de hoogte van wat er dat weekend te beleven was. Overigens, ik hoorde ook niemand klagen over het WK in Louisville, een aantal jaren geleden. Daar was pas echt veel volk én sfeer. Jammer dat zoveel kritiek blijft komen op die Amerikaanse Wereldbekers.

Het kostenplaatje, wordt onder meer aangehaald als minpunt. Daar kan ik inkomen. Alleen wie twee keer in de top vijf rijdt, komt uit de kosten. En het is aan de Internationale Wielerunie om daar aan te werken. Op de weg zijn er in Canada twee eendaagse WorldTour-wedstrijden (Québec en Montréal). Daar klaagt niemand over. Omdat het goed georganiseerd is. De renners worden met een charter naar ginder gevlogen, ze logeren allemaal samen in een hotel waar ze logistieke bijstand krijgen en de verplaatsing tussen Québec en Montréal is geregeld door de organisatie. Dat kan ook voor het veldrijden in de VS stukken beter. Dus ja, de UCI heeft nog werk, maar die VS-trip is zeker niet zinloos…

Overigens, nog wat dat kostenplaatje betreft: naast de twee proeven om de Wereldbeker zijn er nog drie extra wedstrijden. Wie wil kan daar ook nog van start om wat extra centen of UCI-punten te verdienen. Maar daar zie je dan amper Belgen of Nederlanders opduiken.

foto: PhotoPress.be

Verstappen klaagt ook niet
Nog zoiets: kans op een jetlag! Heb je in de Formule 1 Verstappen of Hamilton al veel horen klagen over een jetlag? Dat zijn ook échte topsporters die van hot naar her reizen. Topsporters zoeken naar oplossingen, passen zich snel aan. Bovendien bundelt de UCI die Amerikaanse anderhalve week goed in het begin van het seizoen. Het is niet dat we halverwege de winter nog eens die verplaatsing moeten maken. Geloof me, als ik zaterdag in Meulebeke of zondag in Ronse op een minuut zou gereden worden door Mathieu van der Poel, dan zal je mij dat nooit als excuus horen inroepen. Het is een keuze die ik gemaakt heb en waar ikzelf ook de gevolgen van draag.

Ondertussen waren het voorbije weekend wel een aantal Belgen aan de slag in Tsjechië en Slowakije. Zelf zat ik acht uur in het vliegtuig naar de VS, maar die jongens en vrouwen die in het Oostblok aan de slag waren, hadden best ook zware verplaatsingen voor de boeg. En in de VS spreken we wel over wereldbekerwedstrijden. Die staan toch hoog op de waardeladder wat organisaties betreft. Bovendien op WB-waardige omlopen en goed georganiseerd.

Sponsorbelangen
Een laatste punt van kritiek die ik hoor: de Vlaamse sponsors hebben in de VS geen belangen. Dat is zo. Maar ze halen wel publiciteit op tv. En waarom heeft het veldrijden alleen maar Vlaamse sponsors? Dat is een logisch gevolg van hoe de sport geëvolueerd is. Als we het zo blijven bekijken, zal het inderdaad nooit veranderen. Alleen mits een andere visie, geraken ook internationale sponsors geïnteresseerd. Maar nog eens: ook de UCI moet nog meer zijn steentje bijdragen door logistiek alles wat meer gecoördineerd te organiseren.

Tot slot kan ik niet anders dan nog even terug- en vooruitblikken op het sportieve aspect van de wedstrijden. Ik las de commentaren: Van Aert kan al niet mee met Aerts en straks komt Mathieu er nog bij… Tja. Laten we eerst en vooral de progressie van Toon Aerts niet als niemendalletje afdoen. Volgend weekend zal blijken hoe de waardeverhoudingen dan zijn. Het kan zomaar dat Van der Poel er bovenuit steekt. Mathieu zal zoals gewoonlijk in topvorm aan zijn seizoen beginnen.

Ik denk dat ik voorlopig alleen naar mezelf moet kijken. Slecht kan de vorm niet zijn. Daar kreeg ik al bevestiging van in Geraardsbergen. De wedstrijden in de VS waren niet goed, maar wel beter dan vorig jaar, toen ik er van het kastje naar de muur gereden werd. Dit jaar reed ik zowel in Iowa als in Waterloo een aanvaardbare eerste koershelft. Alleen slaagde ik er niet in dat een uur vol te houden. We zien wel wat het in Meulebeke en Ronse wordt. Vooral Ronse wordt er eentje om naar uit te kijken…

RIDE Magazine
38 Reacties
02-10-2018 17:39
' Op de weg zijn er in Canada twee eendaagse WorldTour-wedstrijden (Québec en Montréal). Daar klaagt niemand over '


Ehhhhmmmmm ...
    02-10-2018 17:54
    Ja, jij wel. Maar jij bent dan ook de Hans Wiegel van dit forum ;)
    02-10-2018 18:24
    edit wf: niet op de man
    02-10-2018 18:35
    Marcel112
    Beetje flauw.. constant op dezelfde man hakken.
02-10-2018 17:46
Het grootste probleem is het simpelweg rndjes rijden bij de Canada koersen terwijl je er best 2 leuke eendaagsen van kan maken met bij start en finish in de steden van dients, een prachtige lange, geaccidenteerde tocht door het achterland en nog een smerig kuitenbijterje bij terugkomst.

Wat Veldrijden en MBT betreft is het veelal nog onnodiger en lijken de beelden door deie ragrondjes op fietsen door het buitenverblijf van de wilde boszwijnen resp. bavianen. Kun je prima op een paar aangewezen plekjes in Belgie en Zwitserland laten plaatsvinden.
    02-10-2018 20:06
    Jij wereld niet begrijpen? :p

    Laten we alle voetbalwedstrijden dan ook maar op hetzelfde grasveldje spelen.
02-10-2018 17:53
Best lullig zo n column geschreven voor een ander. Ach...
    02-10-2018 18:38
    Mja, dat is ook de insteek van een column dacht ik.
    02-10-2018 18:49
    of hij de column nu wel of niet schrijft het is toch zijn verhaal. Cruijff schreef zijn column ook niet zelf.

    Verder een goed stuk met een duidelijke mening over een gevoelig onderwerp. Je moet het veldrijden internationaliseren en dat gaat zo wel het beste.
    02-10-2018 18:53
    Als het zijn menig is vind ik het best
    02-10-2018 19:17
    Denk wel dat het van zn eigen hand is. Struikelde over wat foutjes.
    03-10-2018 08:39
    Vind je het nou echt lullig dan Wout een column voor ons geschreven heeft? Ondankbaar!
02-10-2018 17:56
Ok.
02-10-2018 17:57
Heerlijk!
02-10-2018 18:28
Of je het nu eens bent met hem of niet, het is in elk geval een renner met een mening
02-10-2018 18:37
Fantastische column! En ik deel zijn mening over het crossen in de VS.
Het stukje onder Verstappen klaagt ook niet vond ik met name erg mooi. Een echte kampioen waardig: hij verstopt zich niet. En durft wat op te schrijven. Echt super!
02-10-2018 18:58
Vrij grondig betoog, veel argumenten die ik de afgelopen jaren hoorde worden onderuit gehaald. Het voornaamste argument is echter nog niet gepareerd. Er zou weinig ontwikkeling zijn nu dit al een paar jaar gebeurd.
Ander punt is dat hij wel makkelijk over de financiering stapt. Er kunnen maar 5 top 5 rijden en uci kan wel iets bijdragen maar dat gaat nooit veel worden. Op de weg zijn de subtop teams gewoon stukken rijker dan bij veldrijden alles buiten de beste 3 teams.
    02-10-2018 19:54
    Wat betreft financiering denk ik dat je eerder moet denken aan een gezamenlijke Europese vlucht, geregeld door de UCI vanuit bijv. Belgie voor alle renners, entourage, UCI mensen en mogelijk zelfs pers. Regel nog een hotel voor al die mensen. Dat verpak je in een kostenplaatje voor iedere categorie. Zoiets moet altijd goedkoper zijn dan dat iedereen het zelf maar uit moet zoeken.
    02-10-2018 23:48
    De UCI bulkt van het geld. Charter een vliegtuig, duw het vol met crossers en betaal die vlucht plus een hotel. Tenminste als je deze tak van sport zo graag internationaler wilt maken. Nu leunt de UCI achterover en laat de ploegen en sponsors dik betalen. Een bedenkelijke houding !
03-10-2018 08:35
Inhoudelijk sterk. Doorgaan zo.
03-10-2018 09:04
Eerste column die ik echt leuk vind om te lezen. Voornamelijk omdat het dit keer over de mening van Wout van Aert gaat over iets anders dan Wout van Aert zelf. Dat mag van mij de komende weken terug gaan komen!
03-10-2018 09:28
Lezersvraag voor de volgende column:
Veel mensen, zeker in België, zijn blij dat je voorlopig ook blijft crossen. Jijzelf ook lijkt me, een goede beslissing dus! Wat ik me afvraag: hoe denk je dat dit je prestaties op de weg beïnvloedt? Natuurlijk hoor je vaak dat de relatief korte, intensieve inspanning van het veldrijden een goede training is. Toch zie je slechts een handvol toppers op de weg meedoen aan veldritwedstrijden, kennelijk denkt de overgrote meerderheid dat andere trainingen beter zijn. Denk je dat je zonder veldrijden nog beter zou presteren op de weg, of zit de rest er allemaal naast? (Nogmaals: dit is pure interesse, zeker geen aansporing om te stoppen met veldrijden)
03-10-2018 09:39
Sterke column. Goed verhaal over zijn eigen prestaties en over de koersen in de VS.

Ergo:
- Wout leest alle WF-artikelen over veldrijden in het algemeen en over hemzelf in het bijzonder, inclusief de reacties
- Wout klimt onmiddellijk in de pen om zijn column daarop te laten aansluiten
- we moeten de VS-crossen niet per se met Vlaamse crossen vergelijken, maar vooral met veldritten in andere 'ontwikkelingslanden'
- de UCI zou de VS-crossen meer als zodanig moeten beschouwen en in het verlengde daarvan een grotere inspanning moeten doen om het uitstapje interessant en rendabel te maken voor meer toppers
- Wout houdt er rekening mee dat hij komend weekend nóg een stapje lager op het podium staat
03-10-2018 09:50
Weer een prima column. Leuk om hierover te lezen vanuit het standpunt van de renner.
Dat de UCI nog werk te doen heeft lijkt me een understatement, zeker wanneer je in de uitslag ziet dat vrijwel de hele top 10 Belgisch is.
03-10-2018 10:48
Goed verhaal en leuk om te lezen, ga zo door. Laat ze alleen in Tsjechië en Slowakije maar niet lezen dat ze in het Oostblok wonen, daar zijn ze enorm allergisch voor, ze hebben het zelf over midden- of centraal Europa ;)
03-10-2018 11:27
Prima content: dat sommige vermoeden dat hij Het niet zelf schreef: dat hoop Ik niet, maar als Het zijn meningen verkondigt is Het Ook ok. Als begginend schrijver/columnist zou Ik me zeker laten helpen door mijn stukjes te laten redigeren door een ervaren schrijvende journalist daar kan je een hoop van leren. Tevens goed om te zien dat Van Aert geen traditie fetisjist is: dingen mogen veranderen en moeten evolueren.
03-10-2018 11:56
Laten we niet vergeten dat Wout ook mens is. Ik ben van mening dat hij heel professioneel met de situatie omgaat. Heeft een mening (dat is absoluut zijn goed recht) waarin hij ook nog eens duidelijk onderbouwt waarom hij er zo over denkt.
Ik zeg respect, groot Top-sporter als je zo met de situatie, waarin hij verkeerd, omgaat.
    03-10-2018 13:43
    Ja want hij is namelijk helemaal niet één van de twéé hoofdpersonen die deze situatie gecreëerd hebben ook.

    Volledig buiten zijn schuld om is hij nu in een vervelende strijd beland. Dus enorm veel respect dat hij gewoon blijft fietsen en zijn mening wil geven in columns.
03-10-2018 12:06
Weer een leuke column Wout. Ga zo door.
03-10-2018 13:47
Merci Wout, mooi geschreven,

over het topic hoe maak je veldrijden internationaler:
indien UCI dit echt wilt,

veldrijden laten opnemen bij de olympische wintersporten
je zal snel meer nationaliteiten zien komen
    03-10-2018 14:30
    Je verwart misschien de UCI met het IOC?

    De UCI heeft daar niks over te zeggen. Helaas voor het veldrijden werkt bovendien andersom: een sport moet internationaal zijn voordat het olympisch kan worden. Daarnaast komen alleen sporten die op sneeuw of ijs worden afgewerkt in aanmerking.
    03-10-2018 14:32
    Een olympische wintersport moet verplicht op sneeuw of ijs worden beoefend. (Bron). Daarnaast is het een eis dat een nieuwe olympische sport in minstens 25 landen breed beoefend wordt.(Bron) Aan die eisen kan veldrijden niet voldoen, waardoor je ofwel het IOC zo ver moet krijgen om hun reglementen aan te passen, ofwel per se op sneeuw moet gaan rijden. Verder is niet echt duidelijk wat ''breed beoefend'' inhoudt, maar ik kom zo niet aan 25 landen.

    Edit: Wat dikkechaap zegt.
    03-10-2018 15:54
    Jammer idd, dat gaat helaas niet zomaar Maar cyclocross op de winter spelen zou fantastisch zijn! Des te Meer reden om De sport te blijven promoten In De VS. Er zijn nog heel wat jaren en investeringen nodig om Het ooit zover te krijgen: eerste stap moet zijn cyclocross mainstream maken in Engeland.
03-10-2018 18:47
Zouden wat centen ook niet kunnen helpen?
03-10-2018 21:00
Sommigen denken toch dat Nico Dick dit schrijft? Maar hij schreef ook de analyse met de vaststelling "UCI, bezin u over de VS-trip." Dus hij zou onder verschillende namen met zichzelf in gesprek zijn? Dat moeten gewone gebruikers niet proberen, als ze geen ban willen.
03-10-2018 21:47
Dus als de UCI de nodige energie en geld er in pompt zullen deze wedstrijden in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van het veldrijden in het algemeen en die van Noord- Amerika in het bijzonder, is de stelling. Ik hoop het van harte maar heb ernstige twijfels. Kans lijkt me groter dat men aan een dood paard trekt.
03-10-2018 21:55
Ik vind dit overigens wel een zinnige column. Het aantal reacties per column neemt misschien wat af, maar hij laat me op een aantal punten toch anders er tegenaan kijken.
03-10-2018 23:33
Totaal geen idee wat nu de zin is van het organiseren van een WB cross in de VS.
Belangstelling minimaal hoewel ik geen cijfers kan vinden hoeveel publiek er daadwerkelijk was, publiek inderdaad vaak zelf actief in de cross, het leeft wel bij een kleine groep, vaak hoger opgeleid, redelijk welgesteld en/of hipster types.
Bepaald geen doorsnede vd bevolking. Commercieel aantrekkelijk? Geen idee maar dat lijkt me niet al ken ik ook hier de cijfers niet.

Accepteer dat de cross een leuk vooral bij nummer in het wielrennen is met een mooi verleden met internationale toppers en grote crossen in Zwitserland, Tsjechië en Frankrijk waar publiek op afkwam maar met weinig toekomst.

Het is historie. Nu stelt de cross alleen nog wat voor in Vlaanderen en een heel klein beetje in Nederland.
Het is jammer maar helaas maar het is niet anders.
Bij de vrouwen en de jeugd ziet het er iets beter uit maar bij de mannen niet.
Ik zie dat beeld ook niet snel veranderen. BMX en ATB hebben een mooie toekomst, Olympisch en trekt jeugd sponsoren en publiek aan. De cross niet, die is net zo internationaal als het kunstfietsen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.