Wout van Aert voor olympische wegwedstrijd zonder twijfel: “Mathieu van der Poel is dé topfavoriet”
Interview Waar Remco Evenepoel even moest nadenken en Mathieu van der Poel een van de vijf topfavorieten voor de olympische wegwedstrijd in Parijs noemt, is er bij Wout van Aert geen twijfel: “Er is maar één superfavoriet. Dat is Mathieu”, vertelt de Belg op een persmoment waar ook WielerFlits bij was.
De charme van ‘Olympic Village’ kan Wout van Aert bekoren. Normaal is Saint-Denis niet de meest gezellige wijk van de lichtstad, maar de inrichting rond de nieuwe appartementsgebouwen aan de Seine van het olympische dorp ademt een bijzondere sfeer uit. Het grote tv-scherm met de ligstoelen, de zitzakken en de vele banners van Paris 2024 geven het tijdelijke dorp veel kleur.
Waar de Nederlandse wielerploeg ervoor koos om ver weg van Parijs in de eeuwige rust van de bossen van de Chevreuse-vallei te blijven, verkaste de Belgische wegwielrenners halverwege de week naar het olympische dorp. Ze deden donderdagavond de geneutraliseerde verkenning van de finalelus op een heel slimme manier. Enkele minuten voordat het konvooi vertrok, doken de Belgen al op het afgesloten parcours waardoor ze wel met volle snelheid de klimmen in en rondom Montmartre konden verkennen.
Het zijn voor Wout van Aert zijn tweede Zomerspelen, maar ook hij verblijft nu voor het eerst in het olympisch dorp. Bij de Corona Spelen in Tokyo 2021 sliepen de Belgische wielrenners in een hotel. “We zaten toen vlak bij het parcours dat op zo’n tweehonderd kilometer van Tokyo lag. Ik ben wel blij dat we hier dat olympische gevoel eens kunnen meemaken.”
“Het is een beetje zoals ik me had voorgesteld. Heel veel mensen natuurlijk, maar eigenlijk best goed georganiseerd. Het is wel cool om veel andere sporters tegen te komen. Het is ook verrassend hoeveel andere sporters Remco en mij herkenden. Daar had ik echt niet bij stil gestaan. Dat is wel tof.”
Wanneer Van Aert na de verkenning van afgelopen donderdag een scherprechter moet aanwijzen dan is het wel de klim naar de toeristische trekpleister Montmartre. “Die was moeilijker dan ik dacht. De andere beklimmingen waren iets makkelijker dan ik dacht. De finalelus is sowieso een beetje makkelijker dan ik me had voorgesteld. Na zo’n lange koers van meer dan 270 kilometer kun je de klim van Montmartre, maar ook op andere plekken wel het verschil maken.”
Evenepoel vergeleek de klim van Montmartre met de Oude Kwaremont. Het deed van Van Aert glimlachen. “Die klim in Parijs is niet super steil, maar het blijft wel heel lang doorlopen. Ik snap de vergelijking van Remco met de Oude Kwaremont wel, al is het toch heel anders…”
Bij de verkenning van de finale ronde gaven meerdere renners aan dat er nog een tweede lastige klim in het parcours zit die niet gecategoriseerd is. “Het gaat continu op en af. Er zitten in mijn ogen nog twee langere oplopende stukken in, die zeker lastig zijn. Sommigen vergelijken het parcours met het stadscircuit van het WK in Glasgow. Daar was het volgens mij technischer en zaten er ook echt steile stukken in. Dat valt hier wel mee. Al zijn die kasseien iets dat we in Glasgow weer niet hadden. Verder reden we daar de laatste 150 kilometer op het circuit door de stad, dat maakt het ook anders dan nu waar we ongeveer de laatste vijftig kilometer op een lokale omloop rijden.”
Van Aert heeft ook een deel van de grote lus buiten de stad verkend. “Dat is ook een pittig deel en zeker belangrijk. De eerste keer Montmartre is al in de laatste 50 kilometer. De koers kan dus zeker al in de aanloop worden opengebroken. Er zitten redelijk wat klimmetjes in en het gaat vrijwel continue op en af. Maar ook daar is het moeilijk om één punt aan te wijzen dat lastiger is dan de rest. Het zijn geen steile klimmen. Ze zijn nooit lang, maar de opeenvolging zal het zeker zwaar maken.”
Zelf verraste Van Aert zich afgelopen zaterdag met een derde plek in de tijdrit. Die bronzen medaille was het bewijs dat hij goed uit de Tour de France is gekomen. Normaal zou hij de afgelopen week nog ietwat kunnen verbeteren. “Ik was al snel hersteld van de tijdrit en heb de afgelopen dagen nog goed kunnen trainen. Alles is volgens plan verlopen. Of ik beter ben dan afgelopen zaterdag vind ik moeilijk te zeggen.”
Van Aert is heel duidelijk als het gaat om dé topfavoriet op dit olympische parcours. “Voor mij is Mathieu van der Poel de enige topfavoriet. Ik spreek hier Remco enigszins in tegen, maar dat mag toch wel. Wanneer je naar de eendagskoersen van de afgelopen jaren kijkt dan steekt hij er toch bovenuit. Ik verwacht dat hij hier even goed uit de voeten kan als in die andere wedstrijden die hij heeft gewonnen.”
Een verrassende winnaar verwacht hij niet. Al is het sowieso de vraag of er wel zogenaamde ‘darkhorses’ aan de start staan in de wijk Trocadéro, nabij de Eiffeltoren. “Van een verrassing kunnen we niet spreken, want we starten met negentig man en vijftig daarvan zijn supergoede coureurs”, geeft Van Aert aan.
Waar hij ook duidelijk over is, dat is het koersen zonder de zogenaamde oortjes. “Nee, ik vind dat niet leuk.”
Wanneer een Belgische journalist benadrukt dat Mathieu van der Poel donderdag zei dat hij dit juist wel leuk vindt, reageert Van Aert gevat: “Ja, maar Mathieu en ik verschillen ook nogal veel.”
Het feit dat Van Aert geschiedenis kan schrijven door als eerste Belg na zilver en brons ook goud te winnen op de Olympische Spelen spookt zeker door zijn hoofd. “De collectie kan dan af zijn. Met een zege op de Olympische Spelen kan je sowieso al geschiedenis schrijven. Dan zou ik na die koers misschien kunnen stoppen.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.