Zelfs Eddy Merckx staat versteld van uitzonderlijke Evenepoel: “Hij was zaterdag sterker dan ik”
foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2024 om 13:59

Zelfs Eddy Merckx staat versteld van uitzonderlijke Evenepoel: “Hij was zaterdag sterker dan ik”

Remco Evenepoel heeft de mensen zaterdag behoorlijk geïmponeerd met zijn zege in de olympische wegrit. Ook levende legende Eddy Merckx is diep onder de indruk. “Wat hij deed was gewoon historisch”, zegt de Kannibaal over zijn jonge landgenoot in gesprek met La Dernière Heure.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Ik zat op en neer te springen in mijn leunstoel. Ik was net een gewone fan: volledig onder de indruk van zijn prestatie”, vertelt Merckx enthousiast. “Toen hij uit de Tour de France kwam, verwachtte ik dat hij zou schitteren op deze Olympische Spelen. Fysiek steekt Remco boven de rest uit.”

“Toen hij met nog 35 kilometer te gaan aanviel en een paar renners meenam, wist ik dat hij ging winnen. Ze zaten allemaal in zijn wiel. En toen zag je hoe makkelijk hij Valentin Madouas achter zich liet! Ze waren niet eens op een klim. Nee, echt, zaterdag was hij sterker dan ik. Wat hij bereikte was uitzonderlijk.”

“Ik schat hem nu al veel hoger in dan bijvoorbeeld Tom Boonen”
Merckx wil Evenepoel verder niet met zichzelf vergelijken. “De tijdperken zijn totaal verschillend, maar Remco is een van de grootste Belgische wielrenners uit de geschiedenis. Ik schat hem nu al veel hoger in dan bijvoorbeeld een kampioen als Tom Boonen. (…) Als hij in deze vorm is, kan ik geen koers bedenken die Remco niet zou kunnen winnen. Parijs-Roubaix? Dat is misschien de meest gecompliceerde. Maar als hij meer ervaring heeft opgedaan op de kasseien, waarom niet?”

De 79-jarige Merckx, volgens velen de beste wielrenner allertijden, denkt dat Evenepoel dit jaar nog meer zal laten zien. “Ik zie niets hem tegenhouden om de dubbel te rijden op de wereldkampioenschappen in Zürich (21-29 september) op een parcours dat bij hem past. Als hij in de vorm is die hij vandaag heeft, zal zelfs Tadej Pogacar moeite hebben om hem te verslaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.