•
woensdag 31 mei 2017 om 09:13
Zoetemelk: “Ik geloof dat Dumoulin ook de Tour kan winnen”
Joop Zoetemelk heeft na 37 jaar een Nederlandse opvolger gekregen als grote ronde-winnaar. De 70-jarige geboren Hagenees zag een ‘formidabel goede’ Tom Dumoulin in de Giro d’Italia. De NOS ging bij de laatste Nederlandse winnaar van de Tour de France op bezoek. “Dat Tom altijd zo rustig blijft, maakt hem sterk”, vertelt Zoetemelk.
Tour-kansen
Zelf wist Zoetemelk twee grote rondes te winnen: in 1979 de Vuelta a España – toen nog verreden in mei – en een jaar later de Tour. “Jan Janssen deed precies hetzelfde. Dumoulin heeft nu de Giro gewonnen en de Tour zit er misschien aan te komen. Hij heeft in ieder geval laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. Misschien kan het volgend jaar gebeuren. Dat ligt eraan hoe het parcours eruit ziet. Maar het kan ook over twee of drie jaar. Hij is nog maar 26 jaar. En waarom niet? Ik geloof er wel in.”
@urbansteel
Qua palmares staat hij natuurlijk al boven Porte, maar diens klim van in Romandië doet me vermoeden dat Porte er in de Giro niet ver van af zou geweest zijn. Dat was zondermeer één van de meeste indrukwekkende beklimmingen in het wielrennen de afgelopen jaren die ik gezien heb. Zeker als je achteraf die cijfers leest...
Helemaal mee eens. In plaats van te genieten van dat een renner in 37 jaar weer een ronde heeft gewonnen gaat iedereen meteen roepen dat het volgende doel de Tour is en wordt. Iedereen afzeiken die de verwachtingen niet waarmaakt, is er eindelijk iemand die de verwachtingen overtreft is het ook weer niet goed genoeg. Rupsjes nooit genoeg hier die die 37 kale jaren heel snel zijn vergeten.
Ik volg het wielrennen al wat jaartjes en de laatste paar jaar zijn echt van obscene weelde voor het Nederlandse wielrennen met P-R, LBL en de prestaties van Tom, Kruijswijk en Mollema. Geniet daar nou eens van ipv alleen maar meer, meer, meer en meer te willen.
Als Porte hetzelfde niveau haalt als hij al dit hele seizoen haalt, komt die misschien in de buurt van Froome de komende Tour, de rest is normaal gesproken kansloos.
Ook ben ik nog niet overtuigd van Porte. Die heeft in drie weken toch altijd wel een hele slechte dag. Daar doet zijn rijden in Romandië niet aan af.
Naast twee TT's met 70 kms waren er vier bergritten met een relatief eenvoudige aanloop voorafgaand aan de zware slotklim. Een profiel waarvan al bekend was dat Tom het met zijn kwaliteiten aankon. Dus ja, wel degelijk een ideaal etappeschema. Dat kan in de Tour ook, daar heb je de medewerking van de organisatie voor nodig. En dan nog moeten andere puzzelstukjes ook kloppen: concurrenten die letterlijk wegvallen en/of hun niveau niet halen, koerssituaties die recht gezet kunnen worden door logische samenwerking, etc.
Los daarvan moeten we niet vergeten dat Tom zijn belangrijkste inspanningen voorafgaand aan de Giro heeft geleverd. Zo'n lichamelijke transformatie is mentaal en fysiek erg zwaar. Ook al is de beloning groot, het staat niet bij voorbaat vast dat dit garanties voor de toekomst biedt. Ik verbaas me daarom ook over de geluiden, dat hij nu meteen al weer vol voor de Vuelta moet gaan.
Misschien kan het volgend jaar gebeuren. Dat ligt eraan hoe het parcours eruit ziet. Maar het kan ook over twee of drie jaar. Hij is nog maar 26 jaar. En waarom niet? Ik geloof er wel in.”
Persoonlijk snap ik niet wat er fout is aan bovenstaande opmerking , natuurlijk geniet ik van deze overwinning van Tom , ikzelf zit nog steeds op een fameus grote roze wolk , maar het is toch niet vreemd om na de prestaties van de Vuelta 2015 en de Giro 2017 te veronderstellen dat een overwinning in de Tour zeer zeker tot de mogelijkheden behoort. Dat mag je toch denken en gelijk genieten van deze Giro.
Giro => 331 km
Tour => 223 km
Vuelta => 201 km
De Tour meer tijdritkilometers? Ben jij afgehaakt de Tour te volgen na Armstrong en Wiggins? De afgelopen jaren zit er absurd weinig tijdrit in de Tour. Sowieso vind ik de balans tussen bergen en tijdritkilometers compleet doorgeslagen. In Spanje komen ze jaarlijks met acht tot 10 aankomsten bergop en vervolgens 38 tijdritkilometers, dan ben je niet de meest complete renner aan het zoeken, maar de beste klimmer. Dat is zonde want een grote ronde moet beiden disciplines vertegenwoordigen.
Dat is toch juist ook wel weer leuk, dat de Vuelta vaak meer muren en klimmen heeft en dus meer past bij een Rodriguez of Valverde, terwijl een Giro vaak meer opeenvolgende beklimmingen heeft in het hooggebergte en dus beter past bij een Kruijswijk of Nibali en de Tour juist vaak meer vlakke etappes en overgangsetappes met een enkele bergetappe en daarom meer past bij een sterke ploeg als Sky. Zo heb je voor ieder wat wils.