Zonder camera’s om het vast te leggen snelt Olav Kooij naar de zege in Ronde van Polen
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2024 om 17:12

Zonder camera’s om het vast te leggen snelt Olav Kooij naar de zege in Ronde van Polen

Olav Kooij heeft donderdagmiddag de vierde rit in de Ronde van Polen gewonnen. De coureur van Visma | Lease a Bike sprintte in de straten van Prudnik naar de etappezege voor Mads Pedersen. Jonas Vingegaard kwam opnieuw niet in de problemen en blijft aan de leiding met nog drie dagen te gaan. De Poolse regie geraakte de verbinding met de camera’s kwijt in de laatste tien kilometer kwijt, waardoor alleen de laatste 300 meter werd uitgezonden.

Na de knappe zege van Thibau Nys op woensdag ging de Poolse WorldTour-koers donderdag verder met een op papier eenvoudigere rit. Onderweg naar finishplaats Prudnik lag deze keer slechts een gecategoriseerde klim en de laatste negentig kilometer waren zo goed als vlak. Een dag voor de sprinters dus.

In tegenstelling tot de voorgaande dagen was er daarom minder animo voor een vlucht van de dag. We zagen het de Poolse renners Michal Paluta, Szymon Sajnok en Kacper Gieryk direct na de start proberen, maar Sajnok en Paluta zagen al de kansloosheid van hun missie in en lieten zich terugzakken in het peloton. Daardoor werd het een eenzame dag tête de la course voor de 21-jarige Gieryk, die een aantal uur een ruime minuut voor het peloton mocht rijden.

Laatste koersuur in wandeltempo, regie raakt camera’s kwijt
Het peloton hoefde de jacht op de eenzame vluchter in het laatste koersuur niet eens in te zetten: de Pool besloot met nog vijftig kilometer te gaan dat het mooi was geweest en liet zich vrijwillig inrekenen. Vervolgens reed het peloton in slakkentempo naar de meet in Prudnik, met enkele kleine valpartijen ten gevolge. De sprinters en klassementsrenners bleven echter buiten schot.

In de slotkilometers geraakte de Poolse regie de verbinding met de camera’s kwijt, waardoor het lange tijd gissen was naar de stand van zaken in het peloton. Uiteindelijk legden de camera’s aan de finish vast dat Olav Kooij na een lange sprint naar de zege sprintte voor Pedersen en Sam Bennett.

Leider Vingegaard kwam zonder problemen binnen in het peloton en staat nog altijd aan de leiding.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.