Het laatste nieuws over het parcours van de Tour de France 2025
woensdag 16 oktober 2024 om 13:25

Het laatste nieuws over het parcours van de Tour de France 2025

De Tour de France is elke zomer het hoogtepunt van het wielerjaar. Het nieuws over de grootste wielerwedstrijd ter wereld gaat echter het hele jaar door, want welke regio’s, steden en bergen worden aangedaan? WielerFlits zet de laatste geruchten en nieuwtjes op een rij over het parcours van de Tour de France en de Tour de France Femmes.

‘Toch geen finish op Alpe d’Huez, wel op Col de la Loze’

‘Toch geen finish op Alpe d’Huez, wel op Col de la Loze’

Als we de laatste berichten in de Franse media mogen geloven, zal de Alpe d’Huez volgend jaar toch geen deel uitmaken van het parcours van de Tour de France. De Tourorganisatie zou in de Alpen wel opteren voor een aankomst op de loodzware Col de la Loze.

De officiële presentatie van de route van de Tour de France 2025 vindt plaats op 29 oktober, maar er zijn al de nodige geruchten over het parcours. Zo leek er een gerede kans dat de Alpe d’Huez weer zijn opwachting zou maken in de Ronde van Frankrijk, maar dit lijkt toch niet te gaan gebeuren.

Er zou in de Alpen wel een bergetappe volgen met aankomst op de Col de la Loze. Deze beklimming maakte sinds de opening in 2019 furore onder fietstoeristen en in het profpeloton. Vijf jaar geleden werd er voor het eerst gekoerst op de klim, in de Tour de l’Avenir. Het grote publiek maakte in 2020 kennis met de beklimming, doordat de col voor het eerst in de Tour de France was opgenomen. De zege ging toen naar Miguel Ángel López.

De Col de la Loze – met zijn top op 2.395 meter boven zeeniveau – werd ook opgenomen in het parcours van de Tour van 2023. Dat jaar wist Felix Gall naar de ritzege te soleren, maar bleek de Col de la Loze vooral de plek waar Tadej Pogacar zijn Waterloo vond, in zijn strijd om de Tourzege tegen Jonas Vingegaard.

‘Geen bergetappes in weekenden Tour de France 2025’

‘Geen bergetappes in weekenden Tour de France 2025’

De geruchtenmolen over het parcours van de Tour de France van 2025 draait op volle toeren. Opvallend: er lijken volgend jaar geen bergetappes in het weekend te zijn.

Volgens de laatste geruchten in Franse media krijgen de renners volgend jaar zes aankomsten bergop voorgeschoteld. De Mont Ventoux en Alpe d’Huez worden veelvuldig genoemd, maar de Tourorganisatie lijkt ook te kiezen voor aankomsten in wintersportoorden Superbagnères, Hautacam en Peyragudes (Pyreneeën) en La Plagne (Alpen).

Doordeweeks
Alleen: deze cruciale bergritten zullen niet in de weekenden plaatsvinden. De etappes met aankomst bergop zijn naar verluidt allemaal doordeweeks. Hoewel juli ook in Frankrijk een vakantiemaand is, zijn veel mensen dan nog aan het werk.

In het verleden koos organisator ASO ervoor om in de weekenden sowieso één bergetappe in te plannen, maar lijkt hier nu van af te stappen. Over twee weken weten we het zeker: de officiële presentatie van de route van de Tour de France 2025 vindt namelijk plaats op 29 oktober.

‘Tourorganisatie denkt aan aankomst op flanken van mythische Alpe d’Huez’

‘Tourorganisatie denkt aan aankomst op flanken van mythische Alpe d’Huez’

De officiële presentatie van de route van de Tour de France 2025 vindt plaats op 29 oktober, maar er zijn al de nodige geruchten over het parcours. Zo is er een gerede kans dat de renners volgend jaar weer Alpe d’Huez moeten beklimmen, zo meldt Cyclingweekly.

De 21 haarspeldbochten, de ligging in het hart van de Alpen en bovenal de rijke Tourgeschiedenis maken van Alpe d’Huez een favoriet onder veel wielrenners en fietstoeristen. De 13,8 kilometer lange beklimming werd door de jaren heen al 32 keer opgenomen in het parcours van de Tour de France voor mannen. De eerste keer was in 1952: de latere eindwinnaar, Fausto Coppi, soleerde op de flanken van de Alp naar de ritzege.

Nederlandse wielrenners waren in het verleden zeer succesvol op Alpe d’Huez, met liefst acht overwinningen. Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen wonnen zelfs tweemaal. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989, die na een solo over ruim honderd kilometer – over de Col du Galibier en Col de la Croix de Fer – met een minuut voorsprong op Pedro Delgado en Laurent Fignon aankwam.

De laatste keer dat het Tourcircus neerstreek op de flanken van Alpe d’Huez, was in 2022. Toen ging de zege naar Tom Pidcock, die op de slotklim de sterkste renner bleek uit een vlucht. In de laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk voor mannen bleek er geen plek voor de iconische klim. De vrouwen reden dit jaar overigens wel naar de top: na een razendspannende strijd wist Kasia Niewiadoma er haar Tourzege veilig te stellen.

‘Mont Ventoux maakt volgend jaar weer deel uit van Tourparcours’

‘Mont Ventoux maakt volgend jaar weer deel uit van Tourparcours’

Komt er voor het eerst sinds 2016 weer een finish bovenop de Mont Ventoux in de Tour de France? De kans is groot dat de Reus van de Provence in 2025 deel uitmaakt van het parcours van de Tour, stelt Dominique Santoni (president van het departement Vaucluse) in gesprek met La Marseillaise.

“Er is een zeer goede kans dat we volgend jaar de Tour de France zullen hebben”, waren de woorden van departementspresident. Volgens de Franse krant klonk Santoni zeer optimistisch, waardoor een passage van de Tour over de beroemde Mont Ventoux bijna zeker lijkt te zijn. Het Zuid-Franse departement Vaucluse hoopt op een aankomst op de top van de Ventoux.

Terug van weggeweest
De laatste keer dat de Tour finishte op de Mont Ventoux, was in 2016. De aankomst was toen gepland op de top, maar door weersomstandigheden werd de finish verlaagd naar Chalet Reynard. Het werd de veelbesproken rit waarin Chris Froome rennend de berg op liep, waarin ‘iedereen de tijd van Bauke Mollema’ kreeg en de ritzege naar vluchter Thomas De Gendt ging.

In 2021 was de laatste passage van de Tourkaravaan over de Ventoux, toen er zelfs een dubbele beklimming in zat. ‘Rasklimmer’ Wout van Aert ging toen vanuit de vlucht met de ritzege aan de haal in Malaucène.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.