Tour de France
Saint-Paul-Trois-Châteaux - Superdévoluy
Uitslag
Informatie
Vluchtersparadijs met aankomst op Tourdebutant in de Alpen
In de derde week maakt menig renner voor zichzelf de balans op. Heb ik mijn doelen behaald? Strijd ik nog mee in de klassementen? Of heb ik iets goed te maken? Waar op dag zeventien maximaal zestien renners een ritzege op zak zullen hebben, hunkeren al die anderen naar glorie. Dag zeventien van de Tour de France is een typisch zo’n dag voor vluchters, avonturiers en tegenvallende klassementsmannen. De renners zetten koers richting de Alpen, waar Tourdebutant Superdévoluy als slotklim fungeert.
De start van de zeventiende rit vindt plaats in Saint-Paul-Trois-Châteux. Het is al de vijfde keer dat een etappe van de Tour vertrekt in deze stad in Drôme, die een misleidende naam kent. Het tweede deel van de naam, ‘Trois Châteux’, verwijst namelijk niet naar drie kastelen, maar naar de naam Tricastini, een Keltische volksstam. Deze stam leefde tot aan de vijfde eeuw in deze regio. Hun naam werd echter verfranst, waardoor men nu bedrogen uit kan komen bij het bezoeken van de plaats. Drie kastelen zult u er niet vinden.
De aankomst van deze rit is nieuwkomer in de Tour. Superdévoluy, gelegen in het Dévoluy Massief in de Alpen, is een ski resort dat in 1966 werd gecreëerd. Lange tijd waren er geen professionele renners te bekennen, totdat in 2013 het Criterium du Dauphiné de plek opnam in het parcours. Sindsdien wisten mannen als Samuel Sánchez (‘13) en Chris Froome (‘16) hier een rit te winnen.
De zeventiende etappe van de Tour kent een zeer lange aanloop, waarbij de weg binnen 130 kilometer de renners geleidelijk zo’n 800 meter laat stijgen. De renners passeren dan Gap, de startlocatie van de volgende dag. Op deze woensdag is het echter het begin van de finale. Na een korte afdaling wacht de renners een drietrapsraket, die in veertig kilometer wordt afgewerkt.
De Col Bayard (6,8 km à 7,3%) is de eerste van de drie. Hier kunnen enkele renners aan de boom schudden om zo het kaf van het koren te scheiden. Daarna volgt de Col du Noyer (7,5 km à 8,4%), de langste en steilste klim van de dag. Enkel de sterkste renners overleven deze klim, waarna de Côte de Superdévoluy mogelijk de beslissing zal brengen.
Deze venijnige debutant in de Tour laat de renners de laatste 3,8 kilometer klimmen aan gemiddeld 5,9%. Hier hebben de overgebleven klimgeiten de kans om hun laatste concurrentie overboord te gooien en een ritzege in de Tour te veroveren. Al mogen we de klassementsmannen in deze rit ook niet afschrijven. Diep in de Tour de France grijpt iedere topper de kans aan om een plekje op te schuiven richting het geel.