Tour de France

Embrun - Isola 2000

Datum
19 juli 2024
Start
12:20
Finish
16:28
Startlocatie
Embrun
Finish-locatie
Isola 2000
Afstand
144.60 km

Uitslag

Informatie

Alpenreuzen laten klassementsstrijd ontploffen

Het laatste weekend van de Tour de France is dan eindelijk aangebroken. In de negentiende rit koersen de renners vanuit Embrun over twee Alpenreuzen om te eindigen op de klim richting Isola 2000. In ‘slechts’ 145 kilometer krijgen de renners zo’n 4.500 hoogtemeters te verduren. Het moge duidelijk zijn: de eindstrijd is begonnen.

De startplaats van de dag, Embrun, is extreme uitdagingen op het gebied van sport niet vreemd. Naast zes Tourstarts staat de plaats ook bekend om de Embrunman. De race is een Ironman-triatlon, waarbij deelnemers in zware omstandigheden 234 kilometer afleggen in de Alpen. De renners slaan in de Tour het zwemmen en hardlopen over, maar krijgen daar een uitdagender parcours voor terug.

Dit parcours brengt hen richting Isola 2000. De plaats, die na de Vrede van Parijs in 1947 weer officieel tot Frankrijk behoorde, is pas voor de tweede keer onderdeel van de Tour de France. In 1993 kregen de renners een vergelijkbaar parcours voorgeschoteld. De Zwitser Tony Rominger wist de drager van het geel te verslaan. Miguel Indurain moest aan de meet zijn hoofd buigen, maar lachte het laatst. Big Mig won de Tour, Rominger werd tweede.

In 2024 kan de Isola 2000 ook het strijdtoneel worden van de beste renners in koers. Het is het slotstuk van een slopende dag in de Alpen. Vanuit Embrun rijden de renners over glooiende wegen richting de voet van de Col de Vars (18,8 km à 5,7%). Na een kleine drie weken koers zullen de benen hier snel tegenstribbelen, maar het zwaarste moet dan nog komen. Een afdaling brengt de renners naar de Cime de la Bonette (22,9 km à 6,9%), het dak van de Tour.

De Cime de la Bonette is een verlenging van de Col de la Bonette. Het is een rondweg – vanaf de col – die je naar de duizelingwekkende hoogte van 2.802 meter brengt. Nergens in Europa kan men via geasfalteerde wegen hoger komen dan hier. In totaal brengen 24 haarspeldbochten de top. Uitrusten kan nog niet. De Isola 2000 wacht.

Vanaf de top van de Cime de la Bonette dalen de renners veertig kilometer lang richting de voet van deze slotklim. De Isola 2000 is 16,1 kilometer lang en stijgt aan gemiddeld 7,1%. In de eerste acht kilometer zijn percentages boven de acht eerder regel dan uitzondering. Daarna vlakt de klim af en rijden de renners aan zo’n 6% omhoog. Op het einde worden de renners nog een laatste keer uitgedaagd. Daar loopt het wegdek aan zo’n 8,5% naar de meet. Spektakel gegarandeerd!

Profiel

Height profile image

Route

Route image